Bakdelene ved en gastric bypass


Jeg har fått litt kommentarer på at det virker som jeg ser så rosenrødt på dette med operasjon og at det er en "lettvindt" utvei. Tenkte derfor å skrive ett innlegg om bakdelene ved en gastric bypass, for det er ikke få av dem.

 

Det første jeg gjorde da jeg bestemte meg for GBP var å melde meg inn i forumet http://www.vektoperasjon.no. Her kan man lese operasjonshistorier, tiden etterpå, se før/etter bilder og ikke minst lese om medaljens bakside. Jeg bestemte meg for at jeg ønsket å vite alt om operasjonen og spesielt hva som kan gå galt og de negative sidene. Det er en egen kategori som heter medaljens bakside og det var her jeg tilbringte mest tid. Jeg ville vite om alt det negative for å se om jeg fortsatt følte det var det riktige valget for meg.

 

Her er noen av de negative sidene ved en GBP (Individuelt fra person til person):

 

- Vitaminmangel
- Lavt blodtrykk (Mye svimmel)
- Psykisk påkjennelse (Kan bli depressiv)
- Kan ikke bruke mat som "trøst" lengre
- Man kan kun spise små mengder mat (Mange som reagerer negativt på dette)
- Hårtap
- Manglende menstruasjon
- Ta jevnlige blodprøver
- Man må ta vitamintilskudd resten av livet
- Man kan ikke spise bare ett måltid i løpet av en dag lengre.
- Kan ikke hive i seg i pølse feks hvis man er på farten (.. Da man kan dumpe)
- Mye overflødig hud som kan bli en plage fysisk

 

 

.. And the list goes on. Dette er bare noen av bakdelene ved en gastric bypass også har man jo også dem som får komplikasjoner etter operasjonen og som det virkelig går galt med. Det er mange som kommer til meg å sier dem vurderer operasjon og jeg anbefaler ALLE å lese om medaljens bakside for å finne ut om det virkelig er verdt det. De aller fleste jeg har snakket med som har hatt mye komplikasjoner og som sliter psykisk sier det samme: De ville gjort det igjen! For min del så har jeg funnet ut at det negative ved å leve slik som jeg gjør nå er større enn det negative med operasjonen.

 

Ja, operasjon er farlig men det er det å leve med overvekt også!

 


Bare gi meg noen år så er ikke dette redigert. HEHE

 

17 kommentarer

marita :)

24.11.2011 kl.22:54

Ang overflødig hud så kan dette fikses på etter en slik operasjon og medfølgende vekttap :) Og med all sannsynlighet vil du få dette dekket av nav :) Jeg skal selv etter to graviditeter ha en liten bukplastikkoperasjon for å kvitte meg med huden på magen som føles ett nummer for stor :) Men først skal jeg trene magemusklene opp igjen så best det lar seg gjøre... og komme meg over sykehusskrekken :P

Eldbjørg Andrine

24.11.2011 kl.23:16

Eller du kan bli som meg, ei som har få problemer.

Vitaminmangel: Nix

Lavt blotrykk: Nix

Psykisk påkjennelse/depresjon: Nix

Mat som trøst: Å jo da, går så fint atte.... (desverre)

Kun små mengder mat: Tja alt er relativt, ett måltid kan bestå av: 1 pølse med brød fra kjosken, 2 stykker kjøpepizza, 2 brødskiver, over 3 dl middag....2 knekkebrød, vi BØR ikke spise så mye, JEG spiser ikke så mye, forde jeg VET jeg BØR ikke, men jeg greier det UTEN store poroblem, jeg har ennå til gode å spise så lite at noen reagerer på mengden......

Hårtap: Huff, ja VELDIG......

Manglende menstrasjon: Å nei da, her kommer den på datoen, og blør like enormt som før...

Gjevnlig blodprøve: Pytt sann, en blodprøve hver 6 mnd..... og så da?

Vitamintilskudd resten av livet: En vitaminpille...ja og så da??

Ikke lenger bare 1 måltid pr dag: Veeel, det er vel strengt tatt en positiv bivirkning i grunn :)

Ikke kunne hive i seg en pølse i farta: Å jo da, ikke noe problem, ei baconpølse, med grovt brød og ketshup og hot dog dressing er null problem, jeg greier ikke spise hele, men 2/3 av den år fiiiint.

Plagsom overflødig hud: Tja, den er ikke så veldig plsgsom, ingen soppinfeksjoner og dritt her iallefall.

Vet du, egentlig så viser denne listen av bakdelene med operasjonen ikke er så mange.

Iallefall ikke så mange veldig alvårlige.

Nå er jeg heldig, jeg dumper ikke med mindre jeg setter til livs store mengder kake og godtteri. Men atte, jeg kan spise 1 hel melkerull på 30 minutt....uten å merke noen ting som helst, og jeg og en venninde kan fint tømme en stor pose potetgull en kveld...... no problem.

Jeg vet du er veldig bevist på bakdelene, og jeg tror du er godt forbredt.

Faktum er, og dette har jeg fra fagfolkene som jobber med dette hver dag, faktim er at eksempler, skrekk eksempler du leser inne på "medaljens bakside" og evt om du leser om Marit Christensen osv, det er unntakene. Langt de fleste laaaaangt de fleste er som meg. ALt er bra og alt er vel.

Jeg er jo med i en gruppe som teller 25 vektoppererte, vi møtes på sykehuset gjevnlig til gruppesamtaler og kurs med kirurg, psykolog, ernæringsfysiolog, fysioterapaut,lege osv, og det er ikke mange av de 25 i min gruppe som er plaget etter denne oerasjonen, noen dumper ja, men når man dumper av for mye fett, så passer man seg for det, dumper man av sjokolade holder man seg unna det, slik som en med nøttealergi holderseg unna nøtter osv.

Sannsynligheten taler for at du vil få det mye mye mye bedre, kroppen din får det mye mye mye bedre. Og passer du på og er flink å ta vitaminer og kalk, så blir sannsynligvis livet ditt bare enda bedre. Og så supert som du har det med masse venner og sosial og kjekk, så blir nok livet ditt bare bedre og bedre utover våren når kiloene raser av.

De færreste får alvårlige komplikasjoner.

Stå på Kristine, sørg for å få ordnet finansene så du kommer deg avsted.........

Jeg unner deg dette av hele mitt hjerte!!!!!!!!!!

25.11.2011 kl.01:47

Kan jeg spør hvorfor du helst vil ha bypass kontra sleeven?:)

Wenke

25.11.2011 kl.08:35

Takk for at du delte den siden! :) *leser*

Scorsese86

25.11.2011 kl.10:36

Ikke for å være slem men du burde kanskje forandre overskriften? Bakdeler? Fordeler og ulemper heter det. Bakdel er noe litt annet;)

Heipådeg

25.11.2011 kl.12:00

Fin blogg. :) Jeg fant den via en litt slem kommentar......... du kan se den her: http://forum.kvinneguiden.no/index.php?showtopic=607432 - tenkte kanskje du ville vite det.

Beate

25.11.2011 kl.18:41

Hei Kristine:)

Ville bare fortelle deg at det er straks 2 måneder siden min gastric bypass operasjon, og jeg har det helt strålende! Har kun opplevd en bivirkning, og det er treg mage. Det er lett å gjøre noe med, og er mye mindre plagsomt enn de magesmertene jeg kunne ha før operasjonen. Snakket med legen i dag og forklarte hvor overraska jeg var over at alt gikk så greit, og om jeg var unntaket (jeg nileste også i forumet om alle ulempene og komplikasjonene ved opr). Legen fortalte meg at han hadde fulgt opp mange gbp-pasienter, og de aller fleste hadde det som meg: at alt gikk greit og at man har fått et bedre liv. :)

26.11.2011 kl.10:27

Kan du ikke informere om hvor du er i slankeprosessen. Nå som du har vært syk har det vært enklerer å ty til trøstemat og har hatt store utskeielser med mat og gotteri/sjokolade m.m.?, eller har du tenkt over hva du spiser?. Siden dette er en blogg som har fokusert på det å gå ned i vekt, hadde det vært fint om du var ærlig rundt dette. Vet at det er vanskelig å gå ned i vekt og motstå fristelser...

Jay

26.11.2011 kl.16:13

Æsj det var et ekkelt bilde.

:)

26.11.2011 kl.19:04

Jeg har fulgt bloggen din sykt lenge, og jeeeeg gleeeeeeeder meg sånn til og se deg og følge deg etter operasjonen.. STÅ PÅ!!

Alle de som slenger drit er sikkert tynne folk med døds bra forbrenning som ikke vet hvordan det er og være stor! Så ikke bry deg.. Tipper du gleder deg til og gni det inn i trynene dies når du er ferdig.. Lykke til :)
Beate: Ja, heldigvis går det greit med de fleste men det er lurt å være klar over ulempene og farene som kan oppstå :)
Anonym: Dette har jeg svar på før, men det er fordi gbp er mer omfattende. Sleeve brukes i hovedsak på de som ikke er så store (100kg +), pluss at gbp har vist seg å være mer "vellykket" på mange områder.
Anonym: Jeg har aldri vært en person som trøste spiser og når det kommer til ærlighet så er det jo derfor jeg får så mye dritt fordi jeg alltid er ærlig om hva jeg spiser :)

anonym

28.11.2011 kl.17:05

Til Scorsese86: Ulemper og bakdeler er synonymer. Altså er det ikke så rart å bruke "bakdeler". Jeg vet det er mange som mener at det konsekvent skal være "ulemper", så tenkte bare å nevne at det står i ordboka at de er synonymer. Mulig at det opprinnelige uttrykket var "fordeler og ulemper", men synes det blir feil å rette på det...

Hilde

09.05.2013 kl.14:00

Hei. Fant plutselig bloggen din og synes det er flott at det er flere som bryr seg, om Hva som kan gå galt med denne operasjonen. Vi er mange flere enn det kommer frem om. Jeg overlevde så vidt, og vet om ei som døde av den. Fint for dere som det har gått bra med. Men med for mye sukker og salt kan dere gå opp i vekt igjen. så Vær forsiktig. ...

Ingunn Folde

13.09.2013 kl.07:23

Hei Kristine;-)

Synes det er kjempefint at du skriver om fordeler og ulemper ved en Gbp operasjon,for de er der!!

Både jeg og min samboer ble operert i 2007 og for min del har alt vært som et eventyr og gått kjempebra,har ikke hatt nevneverdige plager og holder vekten + - 3-4 kg(men det er en bagatell og regne) Jeg var på føttene få timer etter operasjonen og formen var kjempefin,skulle få reise hjem 2 dager etter operasjonen,men måtte først spise og drikke,så et døgn etter operasjonen fikk vi et halvt glass saft og 2 døgn etterpå en kvart skive loff med baconost på...Og det var det beste "måltidet" ever ;-)) Sier nå som da at Gbp er det beste som har hendt meg etter mine 2 fantastiske barn;-))Samme prosedyre ble det for min samboer 3 mnd etter min operasjon,han følte seg også i kjempeform etter operasjonen,var oppe og gikk få timer etterpå...Men så begynnte formen og dale og han fikk store smerter og lå til sengs,men ingen trodde ham(inkludert meg,pga jeg vet han er en "sytepave" og tåler 0 smerte) Men formen ble verre utover dagen den dagen han skulle reise hjem,og da krevde jeg at de tok ny røntgen og undersøkelse av ham,noe de motvillig gjorde...Og det viste seg en forhøyet crp på over 400 og den skal jo være mellom 5-8... Så ved røntgen oppdager de en perforering i tarmen og han måtte reopereres(ingen vet hva det kom av,for det ble jo sjekket med blå veske etter operasjonen) Men under den andre operasjonen kunne de ikke gå inn kikkhullene,så det ble helt vanlig operasjon med arr fra navlen og opp ca 20cm..Han ble "reparert" men d ble ett langt sykehusopphold og kom først hjem julaften 2007...Så det er fordeler og ulemper ved Gbp,men heldigvis gikk alt bra til slutt og han er frisk i dag.. Min vekt har minket fra 107,5 -63 kg altså 44,5 kg fordelt på 169 cm,hans er minket fra 155-100 kg altså 55 kg fordelt på 183 cm.... Så jeg ønsker deg bare LYKKE TIL framover og håper alt blir som du har fantaserer og drømt om,det fortjener du:-))LIVET ER HERLIG:-))

Arne Aarland

14.04.2015 kl.01:50

Jeg tok en Gastric bypass operasjon for 4 år siden. Jeg likte veldig godt å gå på puben og drikke øl. Jeg drakk gjerne ei hel Vodka før jeg gikk på byen og så 25 halvlitere på puben.

Jeg anså øl for å vøre nærmest et slags tørstedrikke. Det var jo umulig å bli full av det.

Hvis jeg drikker ei kasse øl om dagen i 4-5 dager i strekk nå, så får jeg jo nærmest fylleslag og får alvorlige nerveproblemer. Jeg trodde jeg visste hva fyllesjuke var, men dette har jo gitt ordet fyllesjuke en helt ny dimensjon. Man får dødsangst. Det blir en slags "Cold Turkey". Jeg begynner å lure på om det virkelig er mulig å faktisk drikke seg ihjel på 4-5 kasser øl. Hadde jeg skjønt dette før operasjonen hadde jeg aldri gjort det.

Skriv en ny kommentarHei! Mitt navn er Kristine Fjellestad og helt siden jeg var liten så har jeg kjempet mot overvekten. Den 04.12.12 tok jeg en gastric bypass operasjon og har totalt gått ned 80kg. Jeg kommer til å skrive om veien videre som slankeoperert og alle utfordringene det byr på. Akkurat nå er lidenskapen min sunn mat og trening så det er nok noe som kommer til å gå igjen her :)

For kontakt:
kristinefjellestad@yahoo.no
hits ♡ Design av Tonjemt ♡