hits

KRISTINE FJELLESTAD

Mine tips til infeksjonsfri hud

 • Publisert: 04.11.2015, 15:15
 • Kategori: Hudfjering
 • Jeg vet at det er flere av dere som leser bloggen som skal ha hudfjernings operasjoner etterhvert eller kanskje du ønsker å fikse på noe, selv om du ikke skal fjerne hud? Uansett er tiden etter utrolig kritisk i forhold til infeksjon og de aller fleste får antydning til vesking i sårene eller begynnende infeksjon/betennelse. Kirurgene kan bare gjøre sitt også er det vårt eget ansvar å følge opp hjemme.

  Jeg ser veldig mange får tips om vaske med medisinsk grønnsåpe og lufte såret dersom det er antydning til infeksjon og dette syntes jeg blir feil. Grønnsåpen er ikke sterk nok og lufting gjør kun at såret lukker seg, dermed ender du opp med å stenge infeksjonen inne. Heldigvis leste jeg mye om sårstell og har også venninner som er sykepleiere og lærte derfor mye av dem. I dette innlegget tenkte jeg derfor å skrive litt om hva du burde handlet på apoteket før en operasjon og hvordan du steller såret best mulig.   

  Innkjøpsliste fra apotek:

  - Micropore tape
  - Antibac
  - Medisinsk grønnsåpe
  - Brulidine desinfiserende krem
  - Klorhexidin
  - Tuphere
  - Mepore plaster
  - Kompress

   

  Mulig jeg handlet inn litt for mye men jeg fikk faktisk bruk for alt! Jeg gjorde ingenting med sårene før første dusj. Da brukte jeg antibac på hendene før jeg var borti sårene og dusjet med grønnsåpen (Uten å røre plasterene). Dette gjorde jeg faktisk helt til alt var lukket. Dusjet kroppen i vanlig såpe også over arrene  med grønnsåpe.

  Ved begge mine operasjoner har jeg hatt småinfeksjoner, men pga raskt og riktig sårstell har dette hele veien vært under kontroll og jeg har aldri trengt antibiotika eller andre behandliger fra sykehus/lege. 

  Når jeg fikk antydning til infeksjon så fjernet jeg tape i akkurat dette område og fortsatte å dusje med grønnsåpe. Dusjet annenhver dag og byttet på sårene hver dag. Etterpå renset jeg med klorhexidin (De dagene jeg ikke dusjet) også på med brulidin krem og plaster over (Mepore er favoritten og finnes i all slags størrelser).

  Når det kommer til plastring så valgte jeg å bytte over til micropore som er veldig god for sensitiv hud. Med denne tapen så kommer også grønnsåpen igjennom til sårene. Når jeg derimot hadde en liten betennelse i snittet så tapet jeg alt bortsett fra akkurat der for å kunne følge med såret.  Så mine tips litt oppsummert..

  - Bruk antibac på hendene når du driver med sårstell
  - Vask sårene med grønnsåpe hver gang du dusjer og ikke bare hvis du har antydning til infeksjon
  - Bruk en desinfiserende krem hvis du har begynnende infeksjon/betennelse. Heller litt for tidlig enn litt for sent.
  - Luft gjør at sår lukker seg fortere men du blir IKKE kvitt infeksjon av luft. 
  - Bruk nye og rene handklær etter hver dusj 

   

  Ellers vil jeg bare si lykke til dere som skal opereres i nærmeste fremtid. På facebook finnes det også en gruppe for slankeopererte som skal/har fjernet hud som heter postbariatrisk kirurgi som jeg vil anbefale :)

 • Publisert: 04.11.2015, 15:15
 • Kategori: Hudfjering
 • 0 kommentarer
 • Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar